Kamis, 05 April 2012

PANDUAN MENANAM JAMBU AIR MADU DELI


PENGENALAN

Jambu air madu tergolong didalam keluarga Myrtaceae dan nama botaninya ialah Syzygium aqueum.
Buah jambu mempunyai potensi yang tinggi untuk dimajukan dan mempunyai permintaan yang tinggi dikalangan pengemar buah-buahan tempatan. Kebiasaanya buah jambu air dimakan segar kerana mempunyai rasa yang sederhana manis /manis, sangat lembut dan rapuh.
Pokok jambu air madu mudah dibiak dengan menggunakan kaedah pembiakan secara tut (pengakaran). Pembiakan secara tut ini amat mudah dan senang dilakukan samada menggunakan tanah campuran (dikepalkan) atau media pengakaran (jiffy7). Kebiasaanya pembiakan stek mengambil masa 30-45 hari untuk mengeluarkan akar dan pindahkan kedalam polibeg kecil.
Untuk tanaman di kebun, jarak tanaman yang dianjurkan ialah 3 m x 3 meter dengan menggunakan sistem segi empat sama. Kerapatan  pokok untuk sehektar ialah 1.111 pokok.
Pokok jambu air mulai  berbuah secara produktif pada 1 s/d 1,5 tahun setelah penanaman. Penjagaan yang teratur dan sempurna dapat menjamin kualitas buah terbaik dan bermutu tinggi.

Memilih Pot

Tanaman jambu air agar tumbuh subur dan berbuah cepat sebaiknya ditanam didalam pot dengan diameter 50 cm, sebagai media tanam campur sebagian tanah,sebagian sekam,dan 2 bagian pupuk kandang, selain itu bias juga ditambah pupuk kotoran burung dengan dosis 1kg/pot.
Pot yang sudah dipilih segera dibuat lubang-lubang drainase dibagian samping  pot dan bawah. Sebelum mamasukan campuran media tanam sebaiknya lubang pot diberikan kerikil agar media tidak ikut keluar bersama air siraman.
Pengisian media tanam kira-kira  2/3  dari volume pot.

Menanam Bibit

Siapkan bibit dalam polibag yang hendak dipindahkan ke pot. Sebelum dipindah, bibit tanaman harus disiram dulu maksudnya agar tanah dalam polybag tidak hancur, setelah itu sisi polybag digunting dan tanaman dikeluarkan secara hati-hati jangan sampai tanah dalam polybag pecah.
lalu bibit ditanam dibagian tengah pot,kemudian media tanam diisi lagi di pot namaun tidak dsampai penuh sisakan lebih kurang 5 cm untuk air penyiraman. Jika sudah ditanam maka harus segera diseram sampai jenuh,. 

Penyiraman

Penanaman bibit pada musim hujan, dapat membantu mengurangi penenyiraman, i, mengurangi  kematian bibit yang tinggi, menjaga kelembaban tanah serta suhu disekitarnya.
Dua cara yang biasa dilakukan untuk penyiraman  air kepada bibit iaitu sistem pengairan tetes dan menyiram secara manual ( tangan ).
Penggunaan sistem pengairan tetes, memerlukan kolam air yang dilengkapi dengan pam air, saluran pipa pengairan utama dan pipa kecil yang menghala terus ke bibit. Bibit memerlukan jumlah air yang mencukupi sekurang-kurangnya 8 liter sehari.
Penyiraman air secara manual/tangan dapat dipratekkan dengan menggunakan tong penyiram air.
Sekiranya bibit ditanam berdekatan dengan rumah, pengggunaan air pipa dapat membantu menyiram bibit dengan cepat dan sempurna. Pada kebiasaannya, selang yang panjang dan fleksibal boleh digunakan untuk menyiram bibit.
Penyiraman dilakukan 2x sehari  pagi dan sore hari

Pengendalian rumput

Rumput yang ditumbuh dikeliling pokok perlu dibrantas dengan menggunakan cangkul atau racun kimia (racun paraquat atau glphosate).
Pemberantasan rumput dengan menggunakan racun kimia perlu dilakukan sekurang-kurangnya 2-3 bulan sekali dikawasan yang luas.Pemupukan 
Pemupukan dapat dilakukan dengan 2 cara yaitu pemupukan vegetatif/pertumbuhan tanaman dan pembuahan

Pemupukan untuk pertumbuhan tanaman dengan menggunakan NPK 15.15.6.4 dengan dosis 10 gr/pokok

Pemupukan buah  digunakan NPK 16.16.16 dengan dosis 20 gr/pokok untuk mencapai umur matang atau mulai mengeluarkan buah. Pokok dengan pemupukan yang cukup akan mengeluarkan buah  jambu air dengan lebat dan berkualitas.

Aplikasi pemupukan dilakukan 1 kali seminggu.
Pemupukanan pokok perlu dilakukan pada musim hujan dan bukannya musim panas berpanjangan (kemarau).
Penggunaan pemupukan organik dapat membantu menyuburkan tanah, memperbaiki tekstur dan struktur tanah, menambah/mengantikan zat makanan yang hilang dan menyimpan air. Kadar pemupukan bergantung kepada umur pokok dan kesuburan tanah 
Pemangkasan

Pemangkasan perlu dilakukan pada pokok jambu air pada peringkat awal pertumbuhan bertujuan untuk membentuk pembesaran pokok, , memperbaiki sistem pengudaraan pokok, mengawal serangan hama  serta memudahkan kerja.
Dalam sistem pemangkasan ini, pokok dibentuk dari awal pertumbuhan lagi iaitu bermula selepas 6 bulan penanaman supaya pokok menjadi rindang dan mudah untuk dibentuk.
 Pemangkasan pembentukkan pokok kecil dilakukan dengan membiarkan 2-3 dahan utama untuk mewujudkan ranting pembungaan dan pembuahan.

Pengendalian  Hama

Musuh utama yang biasa menyerang pokok jambu air ialah seperti berikut :
1)    Lalat Buah - Buah  jambu diserang pada peringkat buah mulai putik, larva akan mengorek dan merusak isi buah. Digalakkan menggunakan perangkap lalat buah jantan untuk mengumpan dengan menggunakan methyl eugenol. Selain itu, balut putik buah dengan menggunakan kantong kertas atau plastik. Sekiranya buah telah diserang kutip buah-buah yang busuk/terkena serangan dan tanam.
 
2)    Ulat Pemakan DaunSerangan yang boleh dilihat pada daun yang belum terbuka dan merusak daun dan pucuk mudaSemprot racun serangga seperti cypermethrin dan permethrin
Pemanenan

Panen dilakukan pada saat buah benar-benar matang pohon.
Buah yang bisa dipanen menunjukan tanda hijau kemerahan dengan bulu buah yang sudah menghitam
Panen dilakukan dengan hati-hati memutik satu demi satu buah dan ditempatkan keranjang yang sudah dilapisi kertas

—TANAMAN UMUR 2 TAHUN 


TANAMAN UMUR 1.5 TAHUN :